„Au trecut foarte mulți ani (aproape 30!) de când am trecut pragul Judecătoriei Galați, ca proaspăt judecător stagiar. Si de altfel nici nu am zăbovit mult in profesie, alegând o cariera care m-a purtat prin OSCE, ONU, Comisia Europeana, Guvernul României si Parlamentul European.
Am condus echipe de zeci si sute de profesioniști adunați din toate colturile lumii. Am schimbat domenii de activitate din cele mai diverse: am condus grefa unui tribunal internațional, am gestionat proiecte de securitate informatica, am negociat tratate si acorduri internaționale in materia migrației si securității, am condus un minister de interne si am dezvoltat modelul european de guvernanta pentru Inteligenta Artificiala.
In toate aceste proiecte si experiențe profesionale diferite am folosit același fond de competente si același sistem de valori pe care l-am învățat la Galați de la oameni care mi-au fost atunci, si au rămas mereu, călăuze profesionale si morale.
Cu ei am construit una din primele asociații de magistrați din tara, cu ei am adus primul calculator din instanțele gălățene si am organizat primele cursuri de limba engleza juridica pentru judecători. Iar acea energie de a face mai mult decât cadrul formal al profesiei, pentru a da o alta valenta si anvergura profesiei, a rămas pentru mine un model de viată.
Acolo, la Galați, cu acei oameni extraordinari, am învățat ca a fi judecător nu e despre suma cunoștințelor juridice învățate, ci o matrice de a gândi si acționa, un reflex de a căuta întotdeauna echilibrul, echitatea, de a asculta toate părțile înainte de a-ți forma o opinie, de a gândi critic si mereu pe baza de probe.
Iată de ce m-am bucurat enorm sa aud ca proiectul unei asociații a judecătorilor la Galați e reînvigorat de aceeași oameni care l-au animat in prima sa iterație – si iată motivul pentru care mi-am dorit sa contribui cu acest memorial.
Va doresc succes pe măsura entuziasmului pe care știu ca îl investiți!”
Ioan-Dragos Tudorache, un fost judecător stagiar la Judecătoria Galați